Ara

Sahte


bir roman'ın "canlı" yazımına tanıklık ettiniz mi, nasıl olur ki? "ahh, bir geçmiş gerekiyor bana!" diyerek yola çıkan, karakterlerini okurunun gözü önünde yaratan, yıkan, tüm yazı mutfağını açan ve konusu kendi kurgusunu, cümlelerini yıkmak, yalanlamak olan "hasta ruh"lu bir kitap bu...

editör ile yazarın yer değiştirdiği bir çalışma... kitabın promosyon dönemi ve alternatif arka kapak yazısı da roman'ın kurgusuna dahil.

yayıncısından kopmak isterken, editöre dönüşen bir yazarın sancıları. kitap yazma-yayınlatmanın tüm aşamaları 140 sayfaya sıkışmış. sonunda "ben roman değilim"e varıyor. elde kocaman bir hiç. helal!


yayıncının yazar olduğu, yazma süreci ile yayınlatmanın başaşağı döndüğü, bölümlerin durup dururken birbiriyle yer değiştirdiği, "canlı" bir kitap okuyorum. adı; "sahte". gerçek hayatında editör olan bir yazarın, yazarlık kurumu ve yayıncılık mesleğine ironik yaklaştığında ne derece önemli bir kurgu çıkarabileceğinin göstergesi...




Mehmet Erte, "Sahte", YKY, 2012


yazarın değil, yayınevinin arka kapağı:

"Sahte bütünlüklü bir anlatı kurmanın imkânsızlığından filizlenen, kendisini temsil etmek üzere kurulabilecek bütün cümleleri önceden tasarlayarak yalanlayan ve zaaflarının farkına vardığı anda onları silmek, ortadan kaldırmak yerine alay konusu yapan cins bir roman.

Erte haşarı bir çocuk olarak büyük yazarların mutfağına giriyor ve her şeyi birbirine karıştırıyor."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder